„Viaţa ca o pradă” de Marin Preda

Foto : Cătălina Mircos
Foto : Cătălina Mircos

Prima carte a acestei veri a fost „Viaţa ca o pradă” de Marin Preda . M-a intrigat titlul cărţii şi nu am ezitat s-o citesc .  Marin Preda nu se face personaj al amintirilor sale .Codul al operei , trebuie să-l descoperim noi la lectură . El ne deschide (dar numai pe jumătate) o fereastră spre începuturile misterioase ale creaţiei . De obicei cărţile de memorii se scriu la anii bătrîneţii , însă cartea „Viaţa ca o pradă” a fost scrisă şi publicată în momentul în care autorul a fost în plină putere de creaţie .

Foto : Cătălina Mircos
Foto : Cătălina Mircos

Iar acum vă învit să savuraţi gîndurile ce le-am ales din această carte . Desigur la o îngheţaţă cu zmeură , potrivit sezonului.

 • Loviţi , oamenii se întunecă , ceva străin pune stăpinire pe ei , le spulberă frumuseţea privirii , le ia surîsul , le chirceşte sufletul şi le desfigurează chipul .
 • Singurătatea celor părăsiţi nu e chinuitoare din iubire , ci din pricina chiar a acelei singurătăţi . Şi că e bun în acele ore grele oricine e lături de noi şi că atunci se fac şi cele mai mari greşeli : nu suporţi acest gol care se face în suflet şi nu alegi pe cel care vine să-l umple .
 • Inima omului e largă , de ce unii şi-o poartă strîmtă şi plină de ură ?
 • Aventurile vieţii noastre sunt ale conştiinţei , deşi viaţa ei adevărată nu e niciodată liberă de instincte şi nu o dată e neputincioasă în faţa lor , în rău , dar şi în bine .
 • Din ciocnirile sau prieteniile cu profesorii descopăr cel mai mult că se învaţă bine cu profesorul care inspiră simpatie , dar se învaţă în cele din urmă bine şi cu cel rău , de frică .
 • Marile taine nu se dezvăluie nimănui … Ne purtăm chiar cu cei apropriaţi , ca şi cînd nu le-am avea , chiar cu riscul de a fi luaţi în derîdere , badjocoriţi sau umiliţi .
 • Cînd spiritul stă prea mult fixat asupra unei singure idei , intensitatea lui slăbeşte .
 • Cînd citeşti o carte care îţi place , găseşti în ea şi răspunsul de ce a fost scrisă .
 • Ideile nu vin decît cînd vor ele . O inerţie inexplicabilă a minţii le impiedică adesea să se formeze şi să ţîşnească în conştiinţa sub formă de idee-acţiune sau nu vin la toată lumea .
 • Pentru un tînăr scriitor , viaţa este ca un cal mort , o pradă care nu cedează dacă nu ştii de unde s-o apuci .

 

 

Reclame

Un gând despre “„Viaţa ca o pradă” de Marin Preda

 1. Pingback: Recomandari Carti “Viaţa ca o pradă” de Marin Preda ‹

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s