„Portretul lui Dorian Gray”

Încep să mă bucur de lucrurile mici ce mă înconjoară . Trebuie să recunosc că fiecare lucru din această lume are propria sa valoare , indiferent dacă-i mare sau mai mult mare . Straniu sau nu chiar , dar noi , oamenii , suntem atît de preocupaţi de lucrurile cotidiene , încît devenim mai puţin comprehensibili . Apoi vine ziua cînd pur şi simplu vrem să fim mai uşor înţeleşi de acei oameni cărora, de obicei, noi ne confesăm . Fapt ce demonstrează că plăcerea pe care o primim din lucrurile mărunte e mult mai „sănătoasă” pentru suflet decît cea primită din lucruri măreţe . Părerea mea sau marea mea descoperire .

De fapt descoperirea care mă face mîndră este cartea de Oscar Wilde „Portretul lui Dorian Gray” . Am observat că această carte începe să fie citită de mai mulţi şi din acest motiv , curiozitatea mea de a afla despre ce merge vorba a crescut . O carte bună e cea care te fură din prima pagină . Pe mine m-a „furat ” din Prefaţă , dar mi-a „dat drumul” la sfîrşit .
Toata tema este axată pe un portret . De la început pare un portret  obişnuit , dar lucrurile se inversează . Portretul lui Dorian se urîţeşte pe măsură ce modelul său încalcă nepăsător legile elementare ale moralei , iar Basil Hallward , cel care a fost uimit de frumuseţea lui Dorian şi nu înceta să îl admire, a fost ucis de frumosul model .

portretul-lui-dorian-gray_1_fullsize

Propun să citiţi cîteva gînduri frumoase .

 • Există o fatalitate în privinţa oricărei distincţii fizice şi intelectuale , acea fatalitate care pare să urmăreasca de-a lungul istoriei paşii nesiguri ai regilor . Este mai bine să nu fii diferit de semenii tăi . Cei urîţi şi proşti au parte de tot ce-i mai bun pe lumea asta . Pot sta liniştiţi pe scaun şi să caşte gura la piesă . Dacă nu cunosc deloc sentimentul victoriei , cel puţin nu îl cunosc nici pe al înfrîngerii . Trăiesc aşa cum ar trebui să trăim cu totţii , liniştiţi , indiferenţi şi senini . Nu aduc pe capul altora catastrofe şi nici nu au parte de aşa ceva de la alţii .
 • Atunci cînd îmi place de cineva atît de mult , nu îi dezvălui niciodată numele . E ca şi cum aş renunţa la o parte din fiinţa lui . Am ajuns să-mi placă tainele . Ăsta pare să fie singurul lucru care face ca viaţa modernă să fie misterioasă şi minunată pentru noi . Cel mai banal lucru devine încîntător , dacă nu facem altceva decît să-l ascundem.
 • Fiecare portret care este pictat cu simţire este un portret al artistului, nu al modelului . Modelul nu este decît un accident, o opurtunitate . Nu el este cel mai dezvăluit de către pictor , ci mai degraba pictorul este cel care, pe pînza pictată , se dezvăluie pe sine însuşi.
 • Un artist ar trebui să creeze lucruri frumoase , dar să nu transpună nimic din viaţa sa personală în ele. Trăim într-o epocă în care oamenii tratează arta ca şi cum aceasta ar fi menită să fie o formă de autobiografie .
 • Numai cei care sunt pierduţi din punct de vedere intelectual se ceartă.
 • Cei care sunt fideli nu cunosc decît latura nestatornicî a iubirii , numai cei infideli îi cunosc adevăratele tragedii .
 • Femeile nu apreciază deloc frumuseţea, cel puţin femeile cumsecade .
 • Nu există influenţă pozitivă . Toate influenţele sunt imorale – imorale din punct de vedere ştiinţific
 • Dacă un singur om şi-ar trăi viaţa pe deplin, dacă ar da glas fiecărei simţiri , dacă şi-ar exprima fiecare gînd şi ar conferi realitate fiecărui vis, atunci lumea ar căpăta un imbold atît de proaspăt de bucurie, încît am uita de toate bolile epocii medievale şi ne-am întoarce la idealul elen- la ceva mai frumos, mai bogat decît idealul elen . Dar chiar şi cel mai curajos om dintre noi se teme de el însuşi . Mutilarea practicata de sălbatici îşi regăseşte supravieţuirea tragică în negarea de sine care ne distruge viaţa. Suntem pedepsiţi pentru refuzările noastre. Fiecare imbold pe care ne străduim să-l înăbuşim ni se înfinge în minte şi ne otrăveşte . Trupul păcătuieşte o dată şi atunci a terminat cu păcatul, căci acţiunea este un mod de purificare. Atunci nu mai rămîne nimic decît amintirea unei plăceri sau desfătarea unui regret . Singura modalitate prin care poţi să scapi de o tentaţie este să i te supui. Rezistă-i şi sufletul ajunge să se otrăvească de dorul după lucrurile pe care şi le-a interzis , de dorinţa pentru lucrurile pe care legile sale monstruoase le-a făcut oribile şi ilicite . S-au spus că marele evenimente ale lumii au loc în minte. În minte şi numai acolo se petrec marile păcate ale omenirii .
 • Întotdeanuna ! Acest cuvînt îngrozitor . Femeilor le place tare mult să-l folosească . Strică orice idilă încercînd să o facă să dăinuie veşnic . Este, de asemenea, un cuvînt lipsit de semnificaţie . Singura diferenţă între un capriciu şi o pasiune care durează toată viaţa este aceea că un capriciu durează puţin mai mult de atît .
 • Atunci cînd o femeie se recăsătoreşte , o face pentru că l-a urît pe primul soţ. Cînd un bărbat se recăsătoreşte, o face pentru că a adorat-o pe prima lui soţie .
 • Femeile ne iubesc pentru defectele noastre. Dacă avem suficiente defecte, ne vor ierta orice, chiar şi inteligenţa .
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s